CHRITH over

Kalkhennep


Kalk + hennep = kalkhennep


De bestanddelen van kalkhennep zijn hennepscheven - deze lijken op kleine houtsnippers en worden gemaakt van het binnenste gedeelte van de hennep stengel - en een bindmiddel op basis van hydraulische kalk en luchtkalk. Voor de bouw worden deze twee bestanddelen met water gemengd en in een mal gestort.

Kalkhennep wordt samen met een houten draagconstructie toegepast. Voor een wand zijn dat houten staanders waar omheen de kalkhennep wordt gestort. Het materiaal kan ook gebruikt worden om dak- en vloerelementen te vullen.

De thermische eigenschappen van kalkhennep liggen ergens tussen een isolatiemateriaal en een massieve steen in, en dat maakt het materiaal zo bijzonder. Kalkhennep isoleert goed in de winter, beschermt uitstekend tegen teveel hitte in de zomer en zorgt in totaal voor een evenwichtig binnenklimaat. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek hiernaar gedaan.

De eerste vier gebouwen die we met kalkhennep hebben ontworpen worden vanaf 2020 gerealiseerd in Almere Oosterwold, project Kleikolonie.


Image

We geloven in samenwerking en kennisuitwisseling.
CHRITH architects is lid van vereniging Kalkhennep Nederland.Stacks Image 88_23


© 2024 CHRITH architects
info@chrith.com