CHRITH over

Leembouw


Al sinds duizenden jaren wordt leem als bouwmateriaal gebruikt. In de laatste decennia ondervindt het een renaissance in de moderne architectuur.


Er zijn ongelofelijk veel mogelijkheden om met leem te bouwen: stampleem, adobe, geperste leemstenen, leemstuc, vloeren van leem…

In 2012 zijn we naar Oezbekistan gereisd en hebben daar verschillende leembouwtechnieken bestudeerd. De reis was een openbaring en we hebben geleerd over de schoonheid, duurzaamheid en de fantastische eigenschappen van leem voor het binnenklimaat.


Image

Na deze reis is CHRITH partner Thomas van Nus in de leer gegaan bij een Duitse leembouwer. Hij heeft daar het ambacht van leem stukadoor geleerd, en hoe je met leem en natuurlijke isolatiematerialen bestaande gebouwen (veelal monumenten) op een ecologische manier kan verduurzamen.

Bij onze projecten zetten we leem vooral in als binnenafwerking. Leemstuc is de perfecte afwerking voor strowanden maar kan ook op andere oppervlaktes worden toegepast. Het heeft een regulerende werking voor het vochtgehalte in de binnenlucht en is daarnaast heel mooi. Er zijn plekken op aarde met witte, gele, rode en zelfs groene en blauwe leem. Deze kunnen als leemfinish worden gebruikt.

Voor renovatieprojecten gebruiken we onder andere leem in combinatie met houtvezelplaten voor binnenisolatie. Dit is een beproefde methode uit Duitsland, maar in Nederland nog weinig bekent.


Image


Image


© 2020 CHRITH architects
info@chrith.com