CHRITH over
Stap-voor-stap uitleg van de infill methode - 2 strobalen verticaal naast elkaar.
Er zijn verschillende technieken mogelijk om stro als isolatie te gebruiken: dragend, als infill in een houtskelet constructie (strobalen plat liggend, op de zij of verticaal staand), inblaas…
De onderstaande beelden tonen de inbouw van strobalen in een dragende houtskeletbouw wand op de bouwplaats van ons eerste strobalenhuis nabij Braunschweig (DE). Hierbij zijn 2 balen verticaal naast elkaar geplaatst tussen de houten staanders.
Een vak is zo breed als twee staande strobalen naast elkaar. De breedtemaat is zeer regelmatig maar de hoogtemaat is per baal verschillend. De inbouw begint dus met het zoeken naar twee ongeveer gelijk hoge balen.
Los stro wordt daar in het vak gelegd waar de hoeken van de balen terecht komen. Dit worden anders zwakkere punten wat betreft isolatiewaarde.
De twee balen worden in het vak gedrukt als een dubbele deur grijpen de twee balen in het midden in elkaar. Aansluitend worden de balen met grote hamers (sleg) in Positie gebracht.
Dit wordt herhaald totdat het vak niet meer met hele balen gevuld kan worden.
Verdichten maar! Aan de binnen- en buitenkant wordt gelijktijdig aan de takel gedraaid totdat het ongeveer een 10% verdichtingsgraad heeft bereikt.
De balen in het vak worden verdicht. Aan de buiten- en binnenkant worden aan de voetplaat twee kettingtakels bevestigd. Op de strobalen wordt een dunne houten plank gelegd met aan beide zijden een lus, daar worden de takels in gehangen.
De afstand tussen stro en houtconstructie wordt gemeten en een strobaal in deze maat + 10% gemaakt. De spanbanden houden het stro bijeen en verdichten de baal.
De laatste twee strobalen worden in gebracht. Nu kunnen alle hulpconstructies verwijderd worden (kettingtakel, houten plank, spanbanden).
Klaar! Het stro zet zich nu langzaam in het vak, na ongeveer een week heeft het zich dusdanig gezet dat de eerste stuclaag aangebracht kan worden. Het stro wordt hiervoor nog geschoren voor een meer effen oppervlak.