Strobouw

StroMandala


Image

StroManadala is een paviljoen van stro-elementen aan de waterkant van Maakgemeenschap De Hoop in Zaandam.


Meditatief, expressief en demontabel

Maakgemeenschap De Hoop is een broedplaats aan de rafelrand van Amsterdam. In de hal van voormalig papierfabriek 'De Hoop' in de Achtersluispolder in Zaandam zijn zo'n 150 studio- en atelierruimtes gerealiseerd - waaronder ons eigen atelier.

Het StroMandala is gepland aan de waterkant achter de fabriekshal. Het paviljoen is een multifunctionele ruimte, geschikt voor meditatie, yogalessen, bijeenkomsten, feesten… Als de Maakgemeenschap over 10 jaar naar een andere locatie vertrekt zal de StroMandala mee verhuizen.

Het ontwerp is benaderd vanuit een element dat geprefabriceerd kan worden en bij verplaatsing van het paviljoen gedemonteerd kan worden.

Image

Basiselement WAND
strobaal staand / afgeschuind / houten frame

Het wandelement bestaat uit 2 houten platen aan weerszijde van de strobaal met houten stijlen aan de binnen en buiten zijde.

De wanden van het basiselement hebben een schuine hoek. Hierdoor zijn er vele mogelijke vormen mee te maken. Na demontage kunnen de elementen op een andere wijze gerangschikt worden en kan zo een andere vorm ontstaan.


Image

kleinst mogelijk cirkel van 16 elementen
Ø 2,5m


Image

paviljoen van 8 x 6 elementen
Ø 10,5m


Image
Image
Image
Image

verschillende vormvarianten


Het vloer- / dakelement bestaat uit 3 houten platen: aan weerszijde van de strobaal en aan de onderzijde, met houten stijlen aan de binnen en buiten zijde.

Image

Basiselementen VLOER + DAK

De dak-basiselementen woorden tussen een houten hoofdconstructie gestapeld. Hierdoor ontstaat een zeer expressieve dakvorm.

Image
Image
Image

Over de dakelementen heen wordt een regenwerende laag geplaatsd. Dit zou een gespannen tentdoek (stretchtent) kunnen zijn, maar ook een simpel dakbeschot met vijferfolie.

Ontwerp: 2019
Opdrachtgever: Crealisatie Coöperatie
Medewerking: Berthel van het Goor

Image

StroMandala vanaf de waterkant

Biobased bouwmaterialen

Wanden / dak / vloer: prefab stro elementen
Afwerking buiten: raaplaag kalkstuc
Afwerking binnen: raaplaag leemstuc
Ramen: hergebruik


Stacks Image 185_23


© 2024 CHRITH architects
info@chrith.com