Strobouw

Woonboerderij in Drenthe


Image

Deze boerderij vlakbij Assen is een voor de regio typisch hallenhuis: een stenen voorhuis met in het verlengde een schuur ook wel ‘deel’ genoemd.
De deel was in een slechte toestand, werd gesloopt en met vrijwel het zelfde bouwvolume en de zelfde hoofdvorm wordt deze nu herbouwd, maar dan op een zeer energiezuinige manier - met natuurlijke bouwmaterialen en een leemkachel in het centrum van het huis.


Van boerderij naar woonhuis

De hoofdconstructie bestaat uit een eiken gebintenconstructie met traditionele houtverbindingen. De buitenwanden en het dak zijn in houtskelet uitgevoerd met daartussen strobalen als isolatie materiaal. De bodemplaat is van schuimbeton.

De buitengevels van de deel zijn aan drie kanten met fijnbezaagde houten geveldelen bekleed, die zijn geverfd met een zwarte kookverf. Kookverf wordt gemaakt door tarwe en roggemeel enige uren te koken met water, lijnolie en natuurlijk pigment. Het is een traditionele Scandinavische methode voor houtbehandeling. De zonwering bestaat uit houten luiken in de zelfde materialisatie.

Een groot aandeel van de werkzaamheden werd door de opdrachtgevers in zelfbouw uitgevoerd. Ook de gehele stro inbouw werd samen met familie en vrienden onder leiding van architect Thomas van Nus gerealiseerd. Het vullen van de wand- en dakvakken heeft circa een week geduurd.

De rocket leemkachel vormt het hart van het ontwerp. Hij staat in het centrum van de hoge woonruimte, in verlenging van de schuine wand die het voor- en het achterhuis van de oude boerderij verbindt. In de leemstuc van de kachel is een warmtewisselaar van koperen buizen verwerkt die - via een buffervat - de vloerverwarming met warmwater verzorgd.

Het regenwater wordt opgeslagen en gebruikt voor tuin bewatering en spoelwater voor het toilet. De tuin wordt volgens de permacultuur principes aangelegd.

In samenwerking met Ronald F. Spaan.

Bouwbegin: Zomer 2017
Einde bouw: Herfst 2019

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Biobased bouwmaterialen

Strobalenbouw niet dragend
Wand: breedte van vak is 1 strobaal
Dak: breedte van vak is 2 strobalen
Strobalen uit de regio

Fundering: schuimbeton / Urbanbase
Hoofdconstructie: eikenhouten gebinten / Robuusteiken
Constructie wand: houtskelet / SLS hout
Constructie dak: houten I-liggers / Steico

Buitenafwerking: zwarte houten delen / Uula Kookverf
Binnenafwerking: leem stuc uit Emmen / Oskam-vf / Stro & Leem
Ramen: hout / Accoya


Installaties

Rocket leemkachel met warmtewisselaar / Vuur & Leem
Vloerverwarming
Zonneboiler
Mechanische ventilatie (toevoer via roosters, afvoer mechanisch)
Regenwater hergebruik


Stacks Image 185_23


© 2024 CHRITH architects
info@chrith.com