Hergebruik

Achter de voorzetwand


Stacks Image 416

Een sanitair huisje van hergebruikte kozijnen op Landgoed Rorik.


Landgoed Rorik

Op Landgoed Rorik wordt een stukje polder vlakbij Beverwijk omgetoverd tot groen paradijs. Landbouw, natuur en recreatie komen hier samen. Er wordt op biologisch dynamische manier fruit, groente en wijn verbouwd. In het restaurant wordt gekookt met de producten uit eigen aanbouw. Je kunt er kamperen of verblijven in een van de verschillende ecolodges. Voor het camping gedeelte heeft CHRITH architecten een sanitair huisje ontworpen dat bijna volledig uit hergebruikte materialen bestaat.


Kijken achter de voorzetwand

Atse, campinghouder van Landgoed Rorik, is een echte ‘circulaire’ verzamelaar. Zijn opslag staat vol met allerlei tweedehands bouwmaterialen, waaronder een grote hoeveelheid deuren en kozijnen. Dit ontwerp maakt gebruik van deze bonte verzameling. We koppelen de binnenste schil los van de buitenschil en maken zichtbaar wat ertussen gebeurt.

Van buiten zie je een glazen huis met allemaal verschillende kozijnen, een patchwork van verschillende formaten en stijlen. Achter het glas zie je die laag, die normaliter voor onze ogen verborgen blijft, de laag achter de voorzetwand. Vaak realiseert men zich niet wat achter een badkamerwand allemaal gebeurt. Deze ‘kijk achter de voorzetwand’ stelt het tentoon: een schilderij van stijlen, leidingen en technische objecten, ingelijst door de ramen en kozijnen.

Door de zonnestraling warmt de tussenruimte ‘achter de voorzetwand’ op. Dit effect kan technisch gebruikt worden en het water in de leidingen voorverwarmen. Aan elke zijde is er een raam te openen van buitenaf, zodat alles goed te ventileren is.


Stacks Image 420

Stacks Image 493

Stacks Image 485
Stacks Image 436
Stacks Image 426

Daarnaast hebben we nog drie andere circulaire sanitair huisjes ontworpen.


De kas

Voor dit ontwerp wordt een standaard prefab tuinkas hergebruikt. Het huisje wordt helemaal wit geverfd met kassenwit. Midden in de kas – vrij van de ruimte - wordt een wand geplaatst, met aan de ene kant de WC en aan de andere kant de douche. Overdag is dit ontwerp een met licht overvloede ruimte, ’s avonds straalt het gebouwtje juist licht uit, als een baken op het kampeerterrein.

Stacks Image 444
Stacks Image 440
Stacks Image 442

Het kalkhennep-golfplaat huis

Dit huisje heeft een schil van golfplaat (dakbedekking en gevelbekleding) en een kern van het ecologische isolatiemateriaal kalkhennep. Kalkhennep, een mengsel van hennepscheven, kalk en water, wordt op de bouwplaats in een mal gestort. De vorm van de wand hangt af van de vorm van de mal. In dit geval wordt voor de binnenste bekisting een golfplaat gebruikt, waardoor er golvende wanden van kalkhennep ontstaan. WC en douche staan, net als bij ‘De Kas’ vrij in de ruimte. Kalkhennep is een biobased en innovatief bouwmateriaal dat veel voordelen biedt voor mensen die opzoek zijn naar milieuvriendelijke bouwopties.

Stacks Image 457
Stacks Image 453
Stacks Image 455

Het kurk huis

Dit huisje is ingepakt met kurk, het enige biobased isolatiemateriaal dat bestand is tegen water. Kurk is een zeer duurzaam bouwmateriaal dat wordt gemaakt van de schors van een kurkeik. De reststukken uit de wijnkurk productie worden onder hitte en druk verwerkt tot `geëxpandeerd kurk´, dat hierdoor een donkere kleur en hogere isolatiewaarde krijgt. De gevel bestaat uit een raamwerk van houten staanders (hergebruikt hout). Die vakken worden gevuld met de donkere kurkplaten. De isolatieplaten zijn tegelijk buitenafwerking. Het gebruik van kurk creëert een unieke uitstraling.

Stacks Image 472
Stacks Image 468
Stacks Image 474

Ontwerp: 2021
Bouw: 2022
Opdrachtgever: Landgoed Rorik


Circulaire bouwmaterialen

1) Ontwerp 'Achter de voorzetwand': Hergebruikt hout, kozijnen, deuren
2) Ontwerp 'De kas': Tweedehands kas, hergebruikt hout
3) Ontwerp 'Kalkhennep-golfplaat huis': Kalkhennep, hergebruikt hout, kozijn, deur
4) Ontwerp 'Kurk huis': Geëxpandeerde kurkplaten, hergebruikt hout, kozijn, deur


Stacks Image 185_23


© 2024 CHRITH architects
info@chrith.com