Binnenklimaat
Een low-tech klimaatplafond van high-tech biobased materialen, met geïntegreerde natuurlijke ventilatie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.
In een woning wordt dagelijks gemiddeld 9 liter vocht geproduceerd. Het afvoeren van dit vocht door middel van ventilatie is essentieel. Omdat bewoners vanwege het gebrek aan comfort te weinig ventileren ontstaat er schimmel en een ongezonde situatie.
Onze oplossing focust zich op het verminderen van de gehele ventilatiebehoefte door de pieken in de dagelijkse vochtbelasting in een woning op te vangen met een vochtregulerend materiaal, de hennepleemplaat.
Via een klimaatplafond (plenum) wordt de ventilatielucht natuurlijk van buiten aangevoerd en pas verderop in de woning via sleuven langs de muur ingeblazen. Ventilatie is zo eenvoudig, gebruiksvriendelijk en onderhoudsarm.
Door de buffer van de hennepleemplaat is er een lager debiet nodig om toch voldoende vocht af te voeren. Daardoor kunnen we bestaande afvoersystemen hergebruiken en is er geen tocht.
Zo lossen we meerdere problemen op met één systeem. Er kan zelfs een akoustische en thermische laag toegevoegd worden aan het systeem.
De hennepleemplaat is heel erg goed in staat voor enige tijd vocht te bufferen.
Dit betekent in onze voorbeeldwoning:
80m2 x 90g/m2 = 7.200g
Meer dan 7 liter vocht dat gebufferd kan worden om gedurende de dag weg geventileerd te worden!
Het Biobased Klimaat Plafond is ontwikkelt voor de challenge 100% GZD WONEN - powered by Mitros in samenwerking met:
W/E adviseurs, EKO+ bouwstoffen, Werkstatt, Van Dijk afbouw
Ontwerp: 2018
Low-tech voorstel:
Materialen als tijdelijke vochtbuffer
Hennepleemplaat
Schapenwol
Leemstuc / kalkstuc
Plenum ventilatie = natuurlijke toevoer via roosters, verdeling en voorverwarming via plenum, min. mechanische afvoer
Plafondverwarming als extra