Stephan Schagen & CHRITH

Online lunch lezing 'Kijken in de grond'Ecologisch bouwmateriaal & verbeelding van het landschap.
Kijk de presentatie van 25 maart terug.


Windgedroogde aardestenen

Op donderdag, 25 maart 2021 gaven CHRITH architecten samen met architect collega Stephan Schagen een online lunch lezing over het onderzoeksproject ‘Kijken in de grond’.

Aan de hand van de geologische kaart maken we een serie portretten van de Nederlandse bodem. De vorm: 'De op de wind gedroogde aardesteen'. We maken een reis door het Nederlandse landschap om locaties te zoeken voor het maken van onze stenen. Op elke locatie wordt een unieke steen samengesteld waarvoor de lokale aarde, een plantaardige structuur en een plaatselijk mineraal de basis vormen.
De steen wordt niet gebakken maar geperst en gedroogd op de wind. Het is een steen die slechts 1% van de productie energie vergt ten opzichte van een gebakken steen en 100% circulair is. Op zoek naar geschikte delf-locaties voor de stenen reizen we door Nederland en vragen ons hierbij af wat het verhaal achter het landschap is.

Het doel is niet zo zeer de productontwikkeling van de stenen maar meer de bewustwording van de samenhang tussen bodem, landbouw en bio-based bouwproducten. We geven hiermee de transitie naar een circulaire bouwwereld een zetje in de rug en belichten tegelijkertijd de schoonheid en diversiteit van de Nederlandse grond.

Het onderzoek balanceert tussen het heden, het verleden en de toekomst. Het is een zoektocht naar een ecologisch bouwmateriaal en de verbeelding van het landschap tegelijk. In de lezing nemen we je mee naar verschillende delf-locaties en ons stenen lab. We laten de resultaten van ruim een half jaar startonderzoek zien en luiden het vervolgproject in.

‘Kijken in de grond’ is een initiatief van Stephan Schagen, Thomas van Nus & Christina Eickmeier en mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Volg het project op Instagram onder @kijkenindegrond.
Bekijk ook de fotoverslag op onze website.


Dit onderzoek wordt gesteund door:

Image

Stacks Image 185_23


© 2024 CHRITH architects
info@chrith.com