STRO STAP-VOOR-STAP

Er zijn verschillende inbouw-technieken mogelijk om stro als isolatie te gebruiken.

De onderstaande beelden tonen de inbouw van strobalen in een dragende houtskeletbouw wand op de bouwplaats van ons eerste strobalenhuis nabij Braunschweig (DE).
2 balen verticaal naast elkaar:
Stacks Image 232
Stacks Image 234
Een vak is zo breed als twee staande strobalen naast elkaar. De breedtemaat is zeer regelmatig maar de hoogtemaat is per baal verschillend. De inbouw begint dus met het zoeken naar twee ongeveer gelijk hoge balen.

Los stro wordt daar in het vak gelegd waar de hoeken van de balen terecht komen. Dit worden anders zwakkere punten wat betreft isolatiewaarde.
Stacks Image 428
Stacks Image 431
De twee balen worden in het vak gedrukt als een dubbele deur grijpen de twee balen in het midden in elkaar. Aansluitend worden de balen met grote hamers (sleg) in Positie gebracht.

Dit wordt herhaald totdat het vak niet meer met hele balen gevuld kan worden.
Stacks Image 441
Stacks Image 444
De balen in het vak worden verdicht. Aan de buiten- en binnenkant worden aan de voetplaat twee kettingtakels bevestigd.Op de strobalen wordt een dunne houten plank met aan beide zijden een lus, daar worden de takels in gehangen.
Stacks Image 458
Verdichten maar! Aan de binnen- en buitenkant wordt gelijktijdig aan de takel gedraaid totdat het ongeveer een 10% verdichtingsgraad heeft bereikt.
Stacks Image 463
Stacks Image 466
De afstand tussen stro en houtconstructie wordt gemeten en een strobaal in deze maat + 10% gemaakt. De spanbanden houden het stro bijeen en verdichten de baal.
Stacks Image 472
Stacks Image 475
De laatste twee strobalen worden in gebracht. Nu kunnen alle hulpconstructies verwijderd worden (kettingtakel, houten plank, spanbanden).

Klaar! Het stro zet zich nu langzaam in het vak, na ongeveer een week heeft het zich dusdanig gezet dat de eerste stuclaag aangebracht kan worden.
Ga terug naar …